Turkije   Algemeen

Turkije   Alanya  Antalya  Bodrum  Fethiye İstanbul  Kemer  Marmaris  Side

 

Alanya

 

Dit is een van de bekendste badplaatsen aan de Turkse Riviera. Reeds in de Oudheid was dit het geval : in 37 v.C. schonk Marcus Antonius dit stadje en de provincie Cilicië aan zijn geliefde Cleopatra. Dit bruisend stadje met een intensief nachtleven staat bekend om zijn mooie stranden, zijn burcht en zijn charmante ligging tussen de citrusplantages.

Alanya vlijt zich tegen een imposante rots aan die plots opduikt tussen twee stranden (het Cleopatrastrand en het Ooststrand). Op de rots troont de 13de-eeuwse burcht van de Seltjoeken, een van de prachtigste sites uit het gebied van de Middellandse Zee. De burcht is vrij goed bewaard en heeft kilometerslange muren en 150 torens. In 1220 maakte Sultan Alaeddin Keykybat van Alanya zijn winterverblijf en scheepsbasis. De oude gebouwen tonen nog steeds hoe belangrijk de stad was onder de heerschappij van de Seltjoeken. Bij de imposante burcht liggen opmerkelijke scheepswerven en de Kizil Rule (rode toren, een achthoekige 33 m hoge toren die diende als hoektoren voor de vesting, gebouwd in 1225-1227).

Het stadje telt nu ongeveer 35.000 inwoners. Het is een prachtige badplaats met vele restaurants, hotels en cafés langs de stranden. Hier kan men ook volop 'Turks' winkelen in de vele boetiekjes langs de kustweg waar men terecht kan voor souvenirs, lederwaren, juwelen, handtassen en beschilderde kalebassen, het symbool van de streek.