Turkije   Algemeen

Turkije   Alanya  Antalya  Bodrum  Fethiye İstanbul  Kemer  Marmaris  Side

 

Antalya

 

Antalya, de belangrijkste vakantiebestemming van Turkije is een vat vol contrasten. Het is een aantrekkelijke stad met boulevards omgeven door palmbomen, een indrukwekkende zeehaven en een pittoresk oud stadsgedeelte, Kaleiçi, met zijn smalle steegjes en houten huizen die tegen de muren van de stad zijn aangebouwd.
De stad werd in de 2e eeuw v.Chr. gesticht door Atallos 11, koning van Pergamon, die de stad naar zichzelf noemde, Attaleia. Sindsdien is de stad steeds bewoond geweest en werd ze achtereenvolgens bezet door de Romeinen, de Byzantijnen en de Seltsjoeken, om ten slotte onder Osmaans bewind te komen. In het centrum van de stad verrijst de Yivli Minarelimoskee, gebouwd door de Seltsjoek-sultan Allaeddin Keykubat in de I3e eeuw. De elegante gekartelde minaret van deze moskee is het symbool van Antalya. Het theologische college Karatay Medresse is gelegen in het Kaleiçikwartier en dateert uit dezelfde periodeDe sculpturen in de poort en de mihrab zijn sprekende voorbeelden van Seltsjoekkunst. De twee belangrijkste Osmaanse moskeeën uit de stad zijn de Murat Pasamoskee uit de l8e eeuw, opgetrokken in natuursteen en rustend op vier pilaren over een natuurlijke bron. De 2e-eeuwse Hldlrhktoren lijkt te zijn opgetrokken als vuurtoren.De Kesik Minarelimoskee getuigt van de diverse invloeden waaraan Antalya in de loop der eeuwen heeft blootgestaan. Deze oorspronkelijke kerk vertoont sporen van de Romeinse, Byzantijnse, Seltsjoekse en Osmaanse cultuur.
Ter gelegenheid van het bezoek van Hadrianus in 130, werd in de stadsmuur een prachtig gedecoreerde deur met drie bogen aangebracht. Bepaalde delen van de muur en één deur staan nog steeds overeind in de nabijheid van de zeehaven. Ook de klokketoren in het Kalekapisikwanier maakt deel uit van de versterkte stadswal.
Het zicht op de stad met het Atatürkpark en het Karaalioglupark, met de schitterend gekleurde exotische bloemen op de voor- grond, het glinsterende water in de baai voor u en de imposante bergen achter u... U weet ongetwijfeld waarom Antalya zo'n populaire vakantiebestemming is geworden. In het Aqua Park aan de oostelijke kust kunt u diverse watersporten beoefenen.
De zeehaven van Kaleiçi in Antalya ,is al meerdere malen met internationale prijzen bekroond en wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste van Turkije. Met zijn talloze souvenirswinkeltjes, sympathieke cafés en restaurants en pittoreske jachthaven komt dit complex tegemoet aan alle toeristische behoeften. Een boottocht 's morgens en uit." blazen in de zeehaven 's namiddags. 's Avonds roepen de verlichte oude sr.adsmuren een feeérieke en tegelijk serene sfeer op.
Het archeologisch museum werpt een licht op de periode tussen de oude steentijd (paleolithicum) en het Osmaanse rijk. Het Atatürkmuseum toont voorwerpen gebruikt door de grondlegger van de Turkse republiek. (Beide musea zijn gesloten op maandag).
Het film- en kunstfestival Altin Portakal (Gouden Sinaasappel) van Antalya vindt plaats in het najaar en heeft veel succes. Het amfitheater van Aspendos is het ideale kader voor manifestaties, concenen en festivals. Jaarlijks zijn er in Antalya een aantal juwelenbeurzen.