Turkije   Algemeen

Turkije   Alanya  Antalya  Bodrum  Fethiye İstanbul  Kemer  Marmaris  Side

 

Kemer

 

 

Aan de voet van de ruige rotsen van de Beydaglarl ligt 42 km ten zuidwesten van Antalya dit vakantieplaatsje. Kemer (10.000 inw.) heeft de laatste jaren in opdracht van de regering en in samenwerking met enkele ambitieuze touroperators een opmerkelijke facelift ondergaan. Nu vindt u in deze romantische badplaats een rijke keuze aan hotels, pensions en campings. De grootste aantrekkingskracht heeft dit toeristenoord in het vroege voorjaar, wanneer het mogelijk is om 's ochtends te skiën in de bergen en 's middags te zwemmen in zee. Naast aantrekkelijke stranden vindt u in de buurt van Kemer ook een mooi nationaal park en enkele interessante ruïnes.

Van Kemer naar Finike

Het 13 km ten zuiden van Kemer gelegen Phaselis was één van de belangrijkste Lycische steden, maar uit die tijd is weinig bewaard gebleven. Het aquaduct en de haven, waarvan nog enkele resten zijn te zien op het opgravingsterrein, stammen uit de Romeinse tijd, toen hier op grote schaal rozenolie werd uitgevoerd. De ligging van de ruïnes is bijzonder fraai.
Ongeveer 40 km van Kemer ligt, circa 10 km van de hoofdweg, bij een tamelijk lang kiezelstrand het plaatsje Cirali, met enkele hotels, campings en restaurants. U kunt vanuit dit dorp een interessante (maar forse) wandeling maken naar de merkwaardige Chimaera, die in het Turks wordt aangeduid als 'Yanartas' (Brandende Steen). Een hele rotshelling staat hier continu in de brand. De eeuwige vlammen worden er brandend gehouden door natuurlijk gevormd aardgas. Zelfs als het regent dooft het vuur niet. In de Griekse mythologie was de Chimaera een vuurspuwend monster, aan de voorkant leeuw, in het midden geit en aan de achterkant slang. Het werd verslagen door Bellerophon op zijn gevleugelde paard Pegasus. Deze held had lood bevestigd aan de top van zijn lans. Het vuur uit de bek van de Chimaera smolt het lood, waarna het monster stierf door de giftige dampen. De stoffelijke resten van de Chimaera werden hier begraven, maar volgens de mythe bleven ze vuur spuwen. Bij de vlammende helling ligt de ruïne vaneen Byzantijnse basiliek, die is gebouwd op de fundamenten van een tempel voor Hephaistos, de Griekse god van het vuur. Chimaera (ook Chimaira) is vanuit Çirali te bereiken door één van de twee wegen te nemen die in noordelijke richtingvoeren. De mooiste route voert direct langs de met fraaie dennenbomen gesierde kust. Op het noordelijkste punt rijdt u een onverharde weg op. Als die weg ophoudt, moet u nog 1 km verder lopen in westelijke richting, over een pad dat is gemarkeerd met rode stippen en pijlen.
Ten zuiden van de afslag naar Çirali (op het bord staat Chimaira) begint een fraaie weg die via de dorpen Çavus en Mavikent naar Kumluca voert, een prima alternatief voor de hoofdweg van Kemer naar Finike. Na enkele kilometers begint links een weg die leidt naar de kust bij het enkele honderden meters ten zuiden van Çlfail gelegen Olympos (ook vaak geschreven als Olimpos). Net als van Phaselis zijn ook van deze Lycische stad bijna alleen resten uit de Byzantijnse en Romeinse periode bewaard gebleven. Er staan nog de overblijfselen van een Byzantijnse basilica en een Romeins theater bij een necropolis waarvan de geschiedenis waarschijnlijk wel teruggaat tot de Lycische periode.
Het vanuit Kumluca (ook per bus) te bereiken Altiyaka is het uitgangspunt van fraaie (meerdaagse) bergwandeltochten door de Beydaglan, het gedeelte van het Taurusgebergte dat zich uitstrekt ten zuidwesten van Antalya. U kunt bijvoorbeeld een tweedaagse tocht maken over de Tahtali Dag (2366 m hoog). Deze wandeling begint in AItmyaka en eindigt in Yukan Beycik, 7 km van de hoofdweg tussen Phaselis en Olympos. Onderweg kunt u overnachten in Yaylakuzdere.