Turkije   Algemeen

Turkije   Alanya  Antalya  Bodrum  Fethiye İstanbul  Kemer  Marmaris  Side

 

Side

 

 

Dit romantische dorp (18.000 inw.) heeft zich in de jaren '80 ontwikkeld tot een belangrijke toeristenplaats. Een aantrel:Ckelijk strand en een rotsachtig schiereiland met ruïnes van een Romeinse havenstad zijn de grote attracties van dit uit zijn voegen gegroeide oord. Side ligt ongeveer 5 km ten zuidwesten van het veel grotere Manavgat, een provinciehoofdstad zonder bezienswaardigheden van betekenis.
De toeristen waren niet de eersten die werden aangetrokken door de romantische locatie. De Egyptische koningin Oeopatra had hier vlak voor het begin van onzejaartelling al een rendez-vous met haar geliefde, de Romeinse staatsman Marcus Antonius. Side beleefde in die periode net haar grote bloeitijd. Nadat Griekse kolonisten zich in de 7e eeuw v. Chr. bij een Anatolische nederzetting hadden gevestigd, werd de stad eeuwenlang beheerst door piraterij en slavenhandel, totdat de Romeinen orde op zaken stelden en de legale handel sterk bevorderden. Pas toen de haven in de Byzantijnse tijd begon te verzanden, was het gedaan met Side. De ruïnes werden rond 1900 betrokken door Turkse families uit Kreta. De eerste hotels werden pas na WO n gebouwd, maar nu is het op de stranden en bij de ruïnes in de zomermaanden drukker dan in een winkelcentrum op zaterdag. Langs de hoofdstraat rijgen tapijtwinkels, juwelierszaken en boetieks zich aaneen. Aangezien Side een populaire bestemming is bij Duitsers, zijn alle prijzen in marken aangegeven. Bij het haventje zijn gezellig ogende restaurantjes met terrassen.
 


De opgravingen
Bij het binnenrijden van Side passeert u de ruïnes, die gedeeltelijk in het moderne Side liggen. Net als in Aspendos is ook hier het theater de grote blikvanger. Ditmaal is het niet de perfecte staat, maar de omvang die imponeert: het bood plaats aan 15.000 mensen. De onderste 29 rijen
waren toegankelijk via een gewelfde gang, waarin winkeltjes waren gevestigd. De achterkant van het theaterpodium ging in de 4e eeuw deel uitmaken van de Byzantijnse stadsmuur. Binnen deze verdedigingslinie lag ten noordoosten van het theater een grote agora met aan de noordzijde een badhuis waarin nu een aardig museum is ondergebracht. U kunt er de overeenkomst zien tussen deze thermen en de traditionele Turkse baden. In de met sarcofagen en beelden gevulde tentoonstellingsruimten herkent u het frigidarium, het tepidarium en het caldarium (zie het essay bij de wijk Beyoglu in het hoofdstuk over lstanbul). Ten oosten van het museum liggen nabij de stadsmuur de resten van een Byzantijnse basilica. Tussen dit gebouwen het theater lag een tweede plein, bestemd voor officiële staatsaangelegenheden. Vanaf de grote stadspoort (met daarnaast een bronhuisje en een aquaduct) leidde een zuilenboulevard naar de vroegere haven. Hier vindt u de ruïnevan de Romeinse tempel van Athena en Apollo (le eeuw), waarvan nog enkele zuilen overeind staan.

Omgeving van Side
Side is een goed uitgangspunt voor het bezoeken van de in de richting van Antalya gelegen ruïnes van Aspendos en Perge (zie daar). Een aardig uitstapje voert vanuit het 5 km van Side gelegen Manavgat naar de bruisende en brede (maar verder weinig spectaculaire) Manavgat selalesi, een waterval met restaurants (forel) en aangename picknickmogelijkheden, zo'n 4 km ten noorden van de stad. Vanuit Side is de waterval ook per boot te bereiken. Vier kilometer verder stroomopwaarts langs de zelfde rivier begint de ongeveer 5 km lange toegangsweg naar de resten van Seleukeia in Pamphylia, één van de hoofdsteden van de dynastie van de Seleuciden, die "t;erd gesticht door een veldheer uit het leger van Alexander de Grote. Ongeveer 12 km ten oosten van Manavgat begint een weg naar Konya (280 km), die door het prachtige berglandschap van het Taurusgebergte voert.