Turkije   Algemeen Klimaat en beste reistijd Eten en drinken Accommodaties Vervoer Praktische zaken

Turkije   Alanya  Antalya  Bodrum  Fethiye İstanbul  Kemer  Marmaris  Side

 

Algemeen

Turkije vormt een opmerkelijke brug tussen Europa en Azië en het land weerspiegelt deze twee werelden. De westelijke helft, met de steden Istanbul, Izmir en Antalya, is rijker en dichter bevolkt, gericht op Europa en het Middellandse-Zeegebied. Het andere deel, vanaf Ankara naar het oosten, met zijn ruige, weidse steppen, heeft meer in zich van Turkijes Aziatische erfenis.


Foto: Turks Verkeersbureau

Foto: Turks Verkeersbureau

De meeste bezoekers komen naar het westelijke deel, aangetrokken door de legendarische roep van Istanbul en de langste en schoonste kustlijn van het Middellandse-Zeegebied. Oost-Turkije blijft een ander verhaal: meer iets voor de avonturier dan voor de strandliefhebber.
Wie voor het eerst in Turkije komt, wordt misschien wel het meest verrast door het uitstekende eten en drinken, waarvoor men een schappelijke prijs vraagt, en door de waardigheid van het Turkse volk. Overblijfselen uit het verleden bieden zowel het oosten als het westen van het land een bijna overdadige rijkdom, met archeologische vindplaatsen die teruggaan van de Steentijd en de Hittieten, via Griekse en Romeinse steden tot Byzantijnse, Seldsjoekse en Osmaanse monumenten, dikwijls in een prachtige omgeving.

Natuur
Behalve de Ararat, de hoogste, telt Turkije verschillende grote vulkanen, maar geen enkele schijnt er meer actief te zijn. Breuklijnen zijn nog steeds in beweging en in het noorden en westen waren aardbevingen door de eeuwen heen een gewoon verschijnsel en dat zijn ze nog, zo ongeveer om de tien jaar. Zowel de Bosporus als de Dardanellen hebben hun ontstaan te danken aan bodemdaling langs een reeks spleten.

In dit ruige landschap komen vele meren voor, veel meer dan elders in de regio. Het grootste, het Van-meer (Van Gölü), is zeven maal groter dan het Meer van Genève. In Turkije liggen ook de bronnen van de Tigris (Dicle), een rivier van 2800 km lengte, en de Eufraat (Fýrat), van 1900 km lengte.

Overal in Turkije bevinden zich natuurwonderen - grotten, watervallen, kloven, vulkanen, meren en bronnen - in een van de meest fantastische berglandschappen ter wereld.

 

Cultuur
Ondanks alle associaties met het Oosten is Turkije een efficiënt land, waar de bussen en treinen op tijd rijden en de mensen zeggen wat ze bedoelen. De Turken zijn recht door zee en zullen gewoon nee zeggen wanneer iemand iets onmogelijks van ze vraagt, in plaats van de persoon in kwestie af te schepen met allerlei beloften en verzekeringen.


In het openbaar lijken Turken stug - er wordt nauwelijks gelachen op straat - maar als u ze beter leert kennen, blijken ze wel degelijk gevoel voor humor te bezitten. Hun gereserveerde houding leverde ze bij vroegere reizigers de titel ‘de Engelsen van het Oosten’ op. Hoewel in het algemeen lijdzaam en geduldig, kunnen de Turken gewelddadig reageren als iets ze echt te ver gaat. Turkse soldaten - er bestaat een dienstplicht van twee jaar - worden beschouwd als de taaiste ter wereld.

Turkije is nog steeds een mannenmaatschappij: de twee hoogst geprezen deugden zijn eer en mannelijkheid. In een Turkse gevangenis staat de dief onderaan de ladder, de moordenaar bovenaan. Motieven voor moord hebben meestal te maken met eer en zijn dus respectabel. Wanneer bijvoorbeeld een man in een vlaag zijn ontrouwe echtgenote en haar minnaar doodt, wordt dat beschouwd als een persoonlijke erezaak.

De invloed van de islam blijft sterk en in de meeste auto’s en taxi’s hangen amuletten om het boze oog af te weren. Het alcoholgebruik is matig en openbare dronkenschap ondenkbaar. Jonge Turken stellen prijs op een goede opleiding en de beroepsbevolking is hooggeschoold, met naar verhouding meer afgestudeerden dan in sommige Noordeuropese landen. De kwaliteit van het onderwijs blijft ongelijk verdeeld. De meeste leraren en middelen gaan naar het toch al begunstigde westen, ten koste van het provinciale oosten.
 

Feestdagen en evenementen
Er zijn twee belangrijke moslimfeesten. De Ramadan, de viering van het einde van de vastenmaand, is een driedaagse nationale vakantie.
Het Offerfeest, de viering van Abrahams bereidheid om zijn zoon Izaak te offeren, betekent een vierdaagse vakantie. De hotels aan de kust zijn dan volgeboekt en alle kantoren zijn gesloten. Deze feesten volgen de maankalender en de data verspringen daardoor ieder jaar 11 dagen.

Naast de religieuze feestendagen zijn er ook officiële feestdagen. Hieronder vindt u daar een overzicht van. Op officiële feestdagen zijn de winkels geopend, overheidsinstellingen en bedrijven niet.

 

1 januari

Nieuwjaarsdag

23 april

Onafhankelijkheidsdag en Dag van het Kind

19 mei

Geboortedag van Atatürk: Dag van de Jeugd en de Sport

30 augustus

Zafer Bayrami (Herdenking overwinning op Grieken 1922)

29 oktober

Herdenking van het uitroepen van de Republiek


 


Foto: Turks Verkeersbureau

Taal

Met Engels en Duits kunt u bijna overal terecht, vooral in de grote steden en in de Egeïsche en mediterrane toeristencentra. Op Turkse scholen is Engels de belangrijkste vreemde taal. Onbekendheid met het Turks is daarom geen probleem tenzij u in afgelegen streken of het oosten reist.

Dankzij Atatürk gebruikt het Turks vanaf de jaren twintig het Latijnse alfabet (net als het Nederlands) met slechts een paar extra tekens, zoals trema’s, die een bepaalde uitspraak aangeven. Het Turks is een Oeral-Altaïsche taal, noch verwant aan de Indo-Europese talen, noch aan het Arabisch. De grammatica is bijzonder ingewikkeld. 

 

 

 

Klimaat en beste reistijd

Het contrast tussen het vruchtbare laagland aan de kust en het bergachtige binnenland is zeer groot en heeft enorme verschillen in seizoenstemperatuur tot gevolg. In het oosten kan de temperatuur in de winter dalen tot -40 °C met 120 dagen van het jaar sneeuw, terwijl de Egeïsche kuststreken zachte, regenachtige winters hebben en zomertemperaturen van rond de 35 °C. De meeste regen valt langs de Zwarte-Zeekust.

De beste tijd voor een vakantie ligt tussen de maanden mei en oktober. Het toeristenseizoen loopt in de kustgebieden van 1 april tot 31 oktober. In de maanden juli en augustus is het vaak te heet om midden op de dag bezienswaardigheden te bezichtigen.


 

 

JAN

FEB

MRT

APR

MEI

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

NOV

DEC

Istanbul

7

8

10

16

21

26

28

29

24

19

15

11

Antalya

16

17

19

21

26

30

34

33

31

27

21

17


Gemiddelde temperaturen in graden CelciusEten en drinken

Eten
Het meest opwindende aan de Turkse keuken zijn de meze, heerlijke hapjes die op zichzelf al een maaltijd vormen of als voorgerecht worden gegeten. Met de meze stellen de Turkse koks hun fantasie en creativiteit op de proef, bijvoorbeeld 101 variaties met aubergine. De meze zijn bij uitstek geschikt voor vegetariërs, börek (pasteitjes gevuld met kaas en kruiden), dolma (druivebladeren gevuld met rijst), auberginedips en salades, yoghurt en knoflooksausjes.

Olijfolie is de basis van de Turkse keuken. Sommige mensen vinden dat te vettig, weer andere zweren erbij. Het schijnt dat die olijfolie de weelderigheid van de haardossen stimuleert, die in de mediterrane streken zo wordt gewaardeerd. Aan de presentatie wordt de grootste zorg besteed, zelfs het kleinste gerechtje wordt gegarneerd met peterselie, citroen en olijven. Bij de meze wordt zoveel versgebakken Turks brood (pide) geserveerd als u maar wilt.

Vanwege de vier zeeën die de Turkse kusten beroeren is ook vis een hoofdbestanddeel van de Turkse keuken. Naast de hamsi, lekkere vishapjes van ansjovis als onderdeel van de meze, worden er hoofdschotels van zeebaars, boniter, zwaardvis, inktvis, grote garnalen, brasem en rode poon geserveerd.

Lamsvlees wordt het meest gegeten, als de welbekende kebab, maar ook als köfte (gekruide vleesballetjes). Kip is iets minder populair, maar wordt smakelijk bereid met walnoten, knoflook en paprika en verwerkt in Circassische gerechten. Bij de gerechten worden gewoonlijk salades geserveerd en rijst (pilav), bereid met pijnappels, rozijnen en kruiden.

Dranken
Veel mensen zijn verbaasd te ontdekken dat Turkije tot de zes grootste wijnproducenten ter wereld behoort. Het woord ‘wijn’ stamt zelfs uit de taal van de Hittieten. De Turkse wijnen (rode en witte) zijn van goede kwaliteit.

De nationale drank is raki. Deze anijslikeur wordt gewoonlijk aangelengd met water en wordt dan melkwit van kleur. Raki smaakt heerlijk bij de meze en bij vis. Over het algemeen wordt het eerder bij het eten gedronken dan ervoor.

Na de maaltijd wordt uit kleine kopjes Turkse koffie (kahve) gedronken. Het suikergehalte moet u zelf aangeven. Turken drinken de hele dag door zwarte thee (çay) uit kleine glaasjes op zilveren schoteltjes.
 


Foto: Turks Verkeersbureau

Restaurants

Er zijn verschillende soorten eetgelegenheden. De bekendste zijn het Kahve, het koffiehuis, en de lokanta, een informeel restaurant met Turkse maaltijden uit de eigen keuken en alcoholvrije drankjes.

In sommige gelegenheden staan de gerechten uitgestald. U kunt daar dan beter een keus uit maken dan een gerecht van de kaart te nemen. In lokantas hebben ze vaak geen kaart, daar gaat u naar de keuken om uw keus te maken.

In restaurants is bediening gewoonlijk inbegrepen (10 tot 15 procent), maar een fooi voor de ober (5 procent) is gebruikelijk. In lokantas is de bediening niet in begrepen, de normale fooi bedraagt daar 10 procent.

 

 

 

 Accommodaties

Hotels en Pensions
De accommodatie loopt uiteen van luxehotels met vijf sterren als het Hilton en het Sheraton tot eenvoudige familiepensions.


Foto: Turks Verkeersbureau

Over de gehele linie worden de eisen ieder jaar strenger en de meeste toeristen zijn bij hun eerste bezoek dan ook aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van de accommodatie. Dit is niet het Midden-Oosten van de slecht functionerende apparatuur en de stroomstoringen, maar daarentegen ook niet het Europa van het smetteloze sanitair en de efficiënte kamermeisjes. De bediening is echter altijd vriendelijk en behulpzaam.

De nieuwere hotels zijn vaak prachtige bouwwerken in traditionele stijl. Met de hygiëne is het over het algemeen goed gesteld. Uw handen wassen onder stromend water is een essentieel element van de moslimcultuur, daarom hebben toilettafels bijna nooit een stop. De kamers hebben meestal een eigen toilet en douche, zelfs in de kleinere pensions. Douchebakken hebben meestal geen gordijn, dus de hele ruimte wordt drijfnat.

In juli en augustus is airconditioning geen overbodige luxe. De meeste hotels van vier en vijf sterren beschikken daar dan ook over, soms zelfs ook die met drie sterren. Op de grote hotels na loopt in de badplaatsen de warmwatervoorziening op zonne-energie. U moet er rekening mee houden dat de hoeveelheid water ’s avonds beperkt is. U kunt overdag zo veel water gebruiken als u wilt, maar het risico bestaat dat de reservoirs ’s avonds leeg zijn. Voor zonsondergang worden die echter weer bijgevuld.

Pensionkamers zijn vaak eenvoudiger dan hotelkamers, met minder meubilair en beperkte kastruimte. Tijdens de nationale feestdagen en de twee belangrijkste religieuze feesten (de Ramadan en het Offerfeest) zijn de hotels aan de kust volgeboekt. Maar landinwaarts, met uitzondering van toeristenplaatsen als Pamukkale, liggen ook vaak leuke, en bovendien minder drukke, hotelletjes.
 

 

 Vervoer

Autoverhuur
Het huren van een auto is duur. Bestuurders moeten ouder zijn dan 21 jaar en over een geldig rijbewijs beschikken. Een WA-verzekering is minimaal vereist, maar het is verstandig om daarnaast nog een aanvullende verzekering af te sluiten die door alle verhuurbedrijven wordt aangeboden.

Openbaar vervoer
Voor kleinere afstanden is de bus een prima en relatief goedkoop vervoermiddel. De bussen zijn comfortabel en hebben airconditioning. De dienstregelingen zijn betrouwbaar. De bussen vertrekken vanaf busstations (otogar) en stoelen moeten een dag of twee van tevoren worden gereserveerd ofwel bij het lokale busstation of bij een reisagent.

Treinen hebben eerste en tweede klas zitplaatsen, sommige ook een restaurant en couchettes. Treinen vanuit Edirne en Griekenland komen aan op het Sirkeçi-station, treinen naar Ankara en Oost-Turkije vertrekken vanaf het Haydarpasa-station in het Aziatische deel. Kaartjes zijn te koop op het station en te reserveren via een reisagent. De treinreis van Istanbul naar Ankara duurt 9 uur. De Mavi Tren is de snelste intercity, en vertrekt tweemaal daags vanaf Haydarpasa.

In Istanbul rijden er sneltrams van Aksaray naar Ferhatpasa en Sirkeçi. Een ouderwets trammetje rijdt nog altijd langs de Istiklal Caddesi tussen Galata en Taksim. De Tünel, de oudste en kortste metro ter wereld, rijdt van Karaköy heuvelop naar Beyoglu.

Plaatselijk vervoer
Dolmus-taxibusjes zijn het goedkoopst. Deze pittige minibusjes rijden langs vaste routes en kunnen onderweg worden aangehouden. Dolmus betekent ‘volgepakt’, en dat is dan ook meestal het geval. Gewone taxi’s hebben een meter en vervoeren u snel en efficiënt door de stad. Het nachttarief van 24-6 uur (twee lichtjes op de meter) is 50 procent hoger dan het dagtarief (één lichtje).

Bootdiensten
Autoveren van de Turkish Maritime Lines varen driemaal per week van Istanbul naar Izmir, Marmaris en Mersin. TML exploiteert van mei tot oktober ook een Zwarte-Zeelijn die ’s maandags vanuit Istanbul via Sinop, Samsun, Ordu en Giresun naar Trabzon vertrekt. De veerdiensten over de Bosporus zijn frequent en goedkoop. Als kaartje worden er aan de kaden koperen munten verkocht.Praktische zaken

Douane en grensformaliteiten
Nederlandse en Belgische toeristen die met een door een reisbureau georganiseerde reis meegaan hebben aan een geldig paspoort voldoende om het land binnen te komen. Toeristen die op eigen gelegenheid naar Turkije gaan hebben een geldig paspoort plus toeristenvisum nodig. Toeristenvisa worden bij aankomst tegen geringe betaling automatisch verstrekt. Ze zijn drie maanden geldig.
 


Foto: Turks Verkeersbureau

Gezondheid
Het is aan te bevelen om middelen tegen diarree mee te nemen. Ga in ieder geval niet zwemmen in de meren en rivieren langs de Syrische grens. Het risico om aids op te lopen is in Turkije even groot als in andere landen. Wees verder voorzichtig met ongekookte levensmiddelen en drink alleen gebotteld water, want het leidingwater is onbetrouwbaar en bovendien kalkhoudend. Kijk langs de kust uit voor zeeëgels en kwallen.

Voor kleinere problemen kunt u bij de apotheek (eczane) terecht, beschrijf het personeel de symptomen zorgvuldig. Indien noodzakelijk kan het hotel een dokter waarschuwen, dit wordt overigens wel in rekening gebracht.
Bij ernstige ziekte dient u zich bij voorkeur onder behandeling te stellen in West-Europa. De meeste Turkse ziekenhuizen voldoen wat betreft voorzieningen, hygiëne en nazorg niet aan Westeuropese maatstaven.

Vaccinaties zijn niet verplicht, inentingen tegen tyfus, tetanus, polio en hepatitis A worden aanbevolen. In de Middellandse-Zeegebieden bestaat in het algemeen geen risico voor malaria. Voor het gebied ten oosten van Ankara worden malariapillen aanbevolen in de periode van maart tot november.

Geldzaken
Bij binnenkomst mag u beschikken over een onbeperkte hoeveelheid vreemde valuta, maar Turkse lira’s mogen hooguit ter waarde van 5000 TL (Turkse lira) worden in- of uitgevoerd. Bewaar alle bonnen van geldhandelingen. Ze moeten eventueel aan de douane overlegd kunnen worden om te bewijzen dat het geld legaal is gewisseld of om Turks geld terug te wisselen in guldens of francs.

Er zijn veel banken in Turkije en bijna allemaal wisselen ze buitenlands geld. Ook bij de grotere hotels kunt u geld wisselen.

Buitenlanders met een Visa-kaart kunnen terecht bij de geldautomaten van de Yapi-Kredi Bank. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Banken en hotels accepteren ook reischeques en Eurocheques. Thomas Cook MasterCard travellerscheques worden snel vergoed en vervangen in geval van verlies of diefstal. Behalve bij de grotere hotels is het gewoonlijk niet mogelijk om rekeningen met travellerscheques te voldoen.

Tijdverschil
In Turkije is het een uur later dan in Amsterdam en Londen.


 

Londen

Amsterdam

Brussel

Istanbul

12.00 u.

13.00 u.

13.00 u.

14.00 u.